fıkraoku.com

ANA SAYFA > Fıkra Türü Hakkında Bilgiler Gazete Fıkraları (Köşe Yazıları)

Gazete Fıkraları (Köşe Yazıları)

Gazete Fıkraları (Köşe Yazıları) Fıkra kelimesi iki şekilde karşımıza çıkar:
Gazete fıkraları (köşe yazıları)
Mizahî (güldürücü) fıkralar

Gazetelerde güncel konular hakkında yazılan, kişisel görüşlere dayanan kısa fikir yazılarına köşe yazısı denir. Yazılı anlatım türleri içinde gösterilen köşe yazılarına eskiden fıkra denilmekte idi. 19. yüzyıldan itibaren hayatımıza girmiştir ve bugün herkes “köşe yazısı” terimini kullanmaktadır.

Köşe yazıları günlük gazetelerde düzenli olarak aynı yazar tarafından yazılır ve değişmeyen bir isimle bir köşede yayımlanır. Köşe yazarı gazete, dergi, internet ortamlarında sürekli bir yazı köşesi olan, seri hâlinde yazı yazan ve yazılarında açıklama ve fikirlerini aktaran yazardır. Her konuda yazılabilen köşe yazısı, geniş bir halk kitlesine hitap eder. Köşe yazılarının bilgi verici bir yönü de vardır, ancak çok detaylı, uzmanlık bilgisi gerektiren tarzda anlatım köşe yazısına uygun değildir, çünkü köşe yazısının hedef kitlesi halkın geniş kesimlerdir. Köşe yazısı günlük yazıldığı ve günlük okunduğu için diğer yazı türlerine göre daha canlı bir anlatıma ihtiyaç duyar. Köşe yazılarında halkın ilgi duyduğu, merak ettiği konular ele alındığı gibi, köşe yazarları toplumun dikkatini çekmek istedikleri konuları da gündeme getirebilirler. Tamamen gazeteye has bir yazı türü olan köşe yazısı gazetecilikle birlikte gelişmiş ve gazetenin işlevini paylaşmıştır. Haber almak kadar bu haberlerin ne anlama geldiğini de öğrenmek, farklı yorumlardan haberdar olmak isteyen gazete okurunun bu ihtiyacını köşe yazarı karşılamaktadır. Dolayısıyla köşe yazarının dünyadaki gelişmeleri, düşünceleri takip etmesi ve fikir üretebilmesi beklenir. Gazetenin herhangi bir konuda kamuoyu yaratmak ve toplumu yönlendirmek gibi işlevlerini büyük ölçüde köşe yazarları üstlenmiştir. Bu sebeple köşe yazarlarından etkileyicilik, yaratıcılık gibi özellikler aranır. Günümüzde hareketli bir basın hayatına sahip olan Türkiye’de pek çok köşe yazarı, çok farklı alanlarda yazılar yazmaktadır. Gitgide köşe yazarlığı uzmanlık alanlarına bölünmektedir; ekonomi, teknoloji, sağlık, spor, kültür, sanat, bilim, gibi. İnternet gazeteciliğinin de gelişmesiyle gazetecilik önemli bir dönüm noktasına gelmiştir (Sağol Yüksekkaya vd. 2006: 269)


Köşe yazılarının özellikleri özetle;
- Fikir yazılarıdır.
- Gazete ve dergilerde yayınlanır.
- Konu zenginliği vardır.
- Geniş halk kitlesine hitap eder.
- Akıcı bir üslubu vardır.
- Bilgi verici bir yönü olsa da çok detaylı, uzmanlık bilgisi gerektiren bir tarzı yoktur.

fıkraoku.com ekledi, 5711 kez okundu.

Fıkralar Hakkında Bilgi

Sonraki Yazı:
Türk Fıkralarının Konuları

Önceki Yazı:
Güldürü (Mizahî) Fıkra

SON EKLENEN FIKRALAR:

Ramazan Fitresi

Ramazan Fitresi Köylünün biri Nasrettin Hocaya görünce sorar;
- Hocam bu ramazan fitreni kime vereceksin?
Nasreddin Hoca;
- Köyün en zenginine...
- Aman hocam, o kadar fakir insan varken niye zengine veriyorsun?
Nasreddin Hoca şöyle demiş
- Valla ben Allah'ın işine karışmam. O kime veriyorsa ben de ona veririm.

 

fıkraoku.com ekledi,

Nasrettin Hoca Fıkraları

Aç Çalışmak

Aç Çalışmak Samana çok zam gelince Nasrettin Hoca eşeğin yemini yarıya düşürür, eşek yine çalışır, hoca tekrar samanı çeyreğine düşürür eşek yine çalışmaya devam eder, ancak ertesi gün eşek çalışırken rahmetli olur. Hoca hüzünlenir, ölü eşeğine şöyle der;
- Tüh! Biraz daha dayansaydın sana aç karnına çalışmayı da öğretecektim.

 

fıkraoku.com ekledi,

Nasrettin Hoca Fıkraları

Şapkanın Delikleri

Şapkanın Delikleri Bir gün Temel Almanya'ya seyahate gider. Orada bir şapkacı dükkanına girer. Bir şapka beğenip satıcıya sorar:
- Bu şapka ne kadar?
- 150 dolar.
- Bu şapkanın delikleri nerede?
- Ne deliği, şapkada delik ne alaka?
Temel de şöyle der;
- 150 doları verecek eşeğin kulaklarının geçeği delikler...

 

Admine69 ekledi,

Temel Fıkraları

Kardiyolog

Arkadaşın çarpıntısı tuttu, hastaneye götürdük. Film çektiler beklerken, kötüleşince bunu yatırdılar, uyudu. Acildeki doktor filme bakıp "imamı çağırın" deyince bizimki "ben iyiyim ne imamı" diye ortalığı ayağa kaldırdı. Kardiyoloğun adı İmam'mış. Hala gülüyorum.

 

Bilinmeyen kişi ekledi,

Fıkra Gibi Komik Olaylar